Internet prevare, da li je neko u takvom položaju.

Kod nas su počela da se dešavaju neka dela koja možemo okarakterisati kao internet prevare, čujte priču.

Poznanik i jedan haker.

 

Znam za slučaj jednog mladića kome je jedan haker ponudio ogroman novac. On je trebao da otvori račun i da igra online kazino.

Da li je to uradio ne znam, ali je dugo razmišljao o tome.

Moj savet vam je da se klonite takvih šema jer je to nezakonito. Tako da možete snositi neke posledice, što će se u daljem tekstu i objasniti.

Kako radi haker.

 

Haker može da hakuje neki web sajt, ako na sajtu postoji neki bag. On zatim napravi program, odnosno zakrpu za bag i tako uđe u sistem, pomoću nekoliko kodova.

Drugi način je da haker pomoću nekog programa sastavljenog od nekoliko kodova uđe u SQL bazu podataka web sajta i na taj način dođe do podataka kao što su brojevi elektronskih kartica i podataka za online plaćanje. 

Tako da on može uzeti novac sa vašeg računa i trošiti ga kao svoj. Ovo je nedozvoljivo i protiv zakonito.

Šta kaže naš zakon o internetu.

 

Naš zakon ovo strogo kažnjava počevši od Konvencije o kibernetskom poslovanju Saveta Evrope 2001, pa do danas to pitanje je regulisano kod nas.

Po našem zakonu internet prevare se kažnjavaju. Kad je reč o ovoj prevari radi se o članu 189đ ili neovlašćen pristup zaštićenom računaru ili mreži, što se kažnjava, pet godina zatvorm, ili novčanom kaznom.

Tako je to zato budite oprezni i praktični, učite internet i raspitajte se dobro o svemu. Zato postoje forumi i kritika većine.
  

Zaključna nota.

 

Budite pošteni a do novca preko inteneta možete doći samo poštenim radom i znanjem jer će se ono samo tako unovčiti. Učite kurseve kojih ima mnogo, a postoji i Akademije o internet poslovanju. Tako da je to korisno znati.

 

Comments

Popular Posts