Zašto u životu postoje problemi?

Mnogi misle da u životu ide sve kao na filmu, sve se završava sa tako da su svi srećni i zadovoljni i dobiju ispunjenje svih njihovih težnji i inspiracija. Život je nešto mnogo komleksinije. Morate se nositi sa silnim nedaćama, koje se javljaju. Tako čovek uči, jer samo kroz neki životni ispit koji se postavi čovek dolazi do rešenja kroz naporan intelektualni rad. Sve je to razvoj. Čovek se neprestano razvija, kroz razne životne testove i kušnje. Bez životnih problema nema ni razvoja, jer to nije pravi život, nego utopija i san koji možda nikada neće biti dostižan. Generacijom za generacijom ljudi pitaju uvek ista pitanja, kako do sreće i uspeha. Sreća se meri novcem i nekretnima. Da li bogadstvo donosi tu sreću, mislim da ne.

Živomo u materijalnom svetu. Gde se sve meri kroz novac. Čovek vredi onoliko koliko je bogat. Ja mislim da to nije tako. Čovek nije roba, da ima svoju cenu, čovek je nešto mnogo više. Ko traši svoju sreću u skupim kolima, korporacijama i izlascima na elitnim mestima, taj je sigurno neće naći, jer novac ne može da ispuni dušu čoveka, ne može da ga ispuni i priuži mu željeni mir u srcu. Ko osvoji taj mir u srcu i nadje svoje utočište u vlastitom haramu srca, taj će naći istinsko zadovljstvo i pravu sreću. Novac je samo varka i podvala, koja nas gura u sujetnu slutnju, dokazivanja pred drugima, i udovoljavanja svetu. Ko teži da bude društveno prihvaćen, ne mora da bude bogat, svako pravi svoj svet, kakv stvoriš takv će ti i biti.

Društveno dokazivanje je posledica, težnje da budemo prihvaćeni, da li možemo biti prihvaćeni od strane svih ljudi. Sigurno ne. Čovek treba da nadje prave prijatelje, koji će ih ceniti, tačno onakve kakvi jesmo, oni koji to neshvataju, ne zaslužuju našu pažnju.

Eto toliko za sada....

Comments

Popular Posts