Zašto prosvetni radnici štrajkuju.

U sredu su prosvetni radnici najavili štrajk zbog smanjenja plata, zašto? Verovatno zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, koje su po mom mišljenju mnogo veće nego plate u privredi. Na taj način država može da smanji bidžetski deficit i možda investira taj novac u neke javne projekte pomoću kojih može doći do otvaranja novih radnih mesta. Trenutna nezaposlenost u Srbiji je blizu preko 20 % što je prilično velika nezaposlenost.

Mislim da bi trebalo da se smanji plata za u javnom sektoru kako bi se rasteretila privreda preko poreza i doprinosa za kvotu8 smanjenja plata u javnom sektoru čime bi došlo do izjednačenja prihoda i veće motivacije zaposlenih u privredi jer su na takav način tretiranja i omalovažavanja demotivisani. Potrebno je jo nekim merama Vlade Srbije motivisati privredu, kojim? Povoljnim kreditima, državnim subvencijama i obavežtavenjima javnog mnjenja o prestižnosti rada u privredi.

Nadam se da će štrajk biti površan i da Vlada Srbije neće popustiti sa tim merama, jer realni sektor privrede treba konstantno razvijati.

Do sledećeg čitanja, zdravo...

Comments

Popular Posts