Politika o kontroli trošenja javnih budžetskih sredstava.

Na današnjoj sednici Skupštine su se donele neke važne odluke vezane za kontrolu javnih sredstva, koliko je ovo dobro, prosudite sami.

Zašto u doba ekonomske krize, Parlament donosi odluku o smanjenju plata i penzija u javnom sektoru. To ovog monenta možemo naslututi, da je reč o merama štednje, jer je deficit u Državnom budžetu velik i da se moraju vući radikalni potezi kako bi se izbegla dalja kriza. pošto je država dužna, svojim komitemtima ona mora na neki način izmiriti svoje obavaze. Dobro je da nije posegla za sredstvima od strane Centralne banke, što bi bio jako loš potez, i ekonomiju naše zemlje bi dovelo u pitanje.

Podneto je oko tridesetak amadmana, na zahtev Vlade da primenjuje mere štednje. Država mora uvek da bude po malo štedljiva, i mislim da Vlada povlači ozbiljne mere. Svaka politička aktivnost je permanentna, tako da je dugoročno odredjena. Mislim da će ove mere malo umanjiti, društvenu potrošnju, jer je smanjenje penzija kod jednog broja penzionera biti 10 %, što nisu velike oscilacije u potrošnji. Tako da neki razredi penzionera neće osetiti mere štednje. To su verovatno oni sa malim primanjima i oni koji primaju socijalnu pomoć.

Tako da sam za štednju u svakom slučaju, jer je bilo krajnje vreme, da se Budžet vodi odgovorno i savesno.

Comments

Popular Posts