Politika je umetnost znalaca.

Politikologija je nauka o upravljanu državom, kako? Tako što ima alate i instrumente pomoću koijih se političari dokazuju u svetu. Dokazivanja u politici su velika, onaj ko se dokazao na tom polju postao je misionar dobre nade, postao je nešto veliko, jer je uspeo da promeni mnogo toga, uspeo je da popravi nešto što je bilo problem u društvu. Problema u društvu ima dosta, ali kao ih rešiti, samo uz prave alate i instrumente politike.

Šta je politički alat? To su pre svega odluke. Odluka je važna jer ona upravlja zemljom u kojoj političar radi. Kako donositi dobre odluke? Tako što se koristi metoda moćnih alternativa. To je tehnika koju političar mora da zna, kako? Tako što pravi razne opcije i scenarija i diskutuje na odborima o pojedinim rešenjima. O tome se može i glasati, i na taj način doći do pravih informacija o tome šta je najbolje preduzeti za državu. Zato političar mora biti okružen vrsnim stručnjacima, koji znaju neke oblasti života, kao što su: ekonomija, pravo, tehnologija,politikologija, duhovnost i sl. To su znanja koja su potrebna.

Političar nije marioneta nego samostalan, kako? Tako što mora da izbegava uticaje drugih grupa i njihove uplive u život političara, kako protiv toga? Tako što se moraju čuvati intresi partije , pa ako treba i vojno i uz pomoć državnig aparata.

Eto toliko o tome....

Comments

Popular Posts